ΠΕΡΙ ΑΛΛΑ...    

Μαρία Λογοθέτη

Κριτικές

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Βουλευτής Β΄ ΑΘΗΝΑΣ  Πρόεδρος Δημοκρ. Αριστεράς   31/5/2011

Κύριε Σερκεδάκη ,

ευχαριστώ για την προσφορά της ποιητικής συλλογής της αείμνηστης συντρόφου σας Μαρίας Λογοθέτη,                        “Πριν Και Μετά ”. Η ποίηση της είναι σημαντική. Πάλλεται ανάμεσα σε κείνο που ζει η ανθρώπινη ύπαρξη και σε κείνο που ανιχνεύει και διεκδικεί. Η αφιέρωση της έκδοσης στο συγκεκριμένο σκοπό, βρίσκεται σε απόλυτη και συνεπή αντιστοιχία με το πολυσήμαντο έργο της συντρόφου σας.

Με ιδιαίτερη τιμή

Φώτης Κουβέλης

 

ΜΑΝ. ΓΙΑΛΟΥΡΑΚΗΣ Λογοτέχνης, κριτικός, δημοσιογράφος.

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Φεβρουάριος 1980

Η Μαρία Λογοθέτη στην ποιητική συλλογή της < Περί των κρυφών συνειρμών > μας εντυπωσιάζει με τη λιτότητα της προσφοράς της. Οι καιροί, οι συνθήκες, δεν επιτρέπουν τη φλύαρη διάθεση και η Μ. Λογοθέτη, είναι βέβαιο πως την απεχθάνεται. Στην εποχή μας αυτό είναι ένα βασικό  πλεονέκτημα. Και η ποίηση της Μ. Λογοθέτη  έχει όλα τα στοιχεία, αν δε μας απογοητέψει μελλοντικά, τελικά να επιπλεύσει.

ΤΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣΤΑΘΗΣ  25-4-1980

Λογοτέχνης, Κριτικός, Δικηγόρος

Αγαπητή Μαρία Λογοθέτη

Πηγαίνοντας για Πάσχα στην Άμφισσα βρήκα το βιβλίο σας να με περιμένει εκεί. Θα θέλετε, υποθέτω, να σας πω και εγώ τη γνώμη μου  – άλλωστε γι’ αυτό στέλνουμε τα βιβλία μας στους άλλους. Λοιπόν, τα διάβασα, τότε, χωρίς σταματημό. Και τα ξαναδιάβασα έκτοτε. Φανερό πως έχετε κάτι να πείτε – δεν είναι λίγο αυτό! Ακόμα, βρίσκω αξιοσημείωτη μια φυσική ροή στην έκφρασή σας, κάτι σαν ευστροφία σύνταξης στη δόμηση και στην – συνακόλουθη – νοηματική ανάπτυξη μέσα στο ανάλογο πλαίσιο ενός  « ήσσονος  λόγου » καθημερινών και οικείων τόνων. Αν και δεν πολυσυμπαθώ την περιλάλητη « απλότητα » η εκδοχή των « Κρυφών Συνειρμών »μου άρεσε.

Στα « μείον », τώρα, της συλλογής, είναι, νομίζω, η , ενίοτε, πέραν του δέοντος χρήση   των τρόπων της καθημερινής ομιλίας και το πως κάποτε – ευτυχώς, όχι συχνά- μία αοριστία μετά τινών εφθαρμένων συμβόλων, πλανάται με πλατυαστικό αποτέλεσμα πάνω απ’ τους κατά συντριπτική πλειονότητα, άμεσους και νοηματικά ευθύβολους στίχους των « Συνειρμών». Ξεχώρισα τα κομμάτια στις σελίδες: 9,15,( άνω ), 28,19 (αμφότερα),20(κάτω),21(άνω),23(άνω),28,29(κάτω),32(κάτω),35(άνω),7,39,42 (κάτω),47,51(αμφότερα),53,59(άνω). Τελειώνοντας, σας ευχαριστώ για την αποστολή της συλλογής και χαιρετώ με φιλία και εκτίμηση.

Ρένος Ηρακλή Αποστολίδης   29-9-1975

Είσαι η μόνη απ’ όλους αυτούς τους μαζεμένους στα τέσσερα συλλογικά τεύχη που μου έστειλες η μόνη που κάτι πράγματι έχεις να πεις και που καταφέρνεις πολλές φορές να το δώσεις απλά και απέριττα, όπως λ.χ  στα παρακάτω σου, που κράτησα  κατ’ αρχήν : – Απ’ τους  «ΚΑΛΥΚΕΣ»: «Διάγνωση», «Φυτέψαμε», «Καμμιά φορά», «Γράφομε για τη ζωή», «Έτσι απλά», «Χωρίς τίτλους». – Απ’ το «ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ»: «Για νάχουμε να λέμε», «Ένα κομμάτι φεγγάρι», «Για τη βροχή», «Περιγραφή μιας αγάπης», «Εξακολουθείς» «Υπήρχε κίνδυνος», «Στον πατέρα μου», «Έτσι ξαφνικά».

Απ’ το « ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ»: «Στη δεύτερη φορά», Θάρρεψα», «Καλύτερα», «Έτσι ξαφνικά». – Απ’ το «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΄73 » : «Καθρέφτες».

Όμως όσο κι αν είναι πράγματι καλός ποιητής ο φίλος μου ο Μόντης, εσύ πρέπει να απαλλαγείς από την (εύκολα ασκούμενη άλλωστε) επίδρασή του- που σε σένα  είναι καταθλιπτική. (Πολλά σου, αν μου τάδειχναν ρωτώντας «ποιανού είναι» άσφαλτα θα τ’ απέδιδα στον Μόντη.)

Πάντως να  διατηρήσεις τη λιτότητα και το λακωνισμό σου- και να μου στείλεις ανέκδοτα σου να δω, για τα «Τετράμηνα».(Να κρατήσεις αντίγραφα όσων μου στείλεις.)

Να μη νοιώθεις τόσο μόνη, ούτε στη Φθινοπωρινή ή Χειμωνιάτικη Τοπόλια , αφού έχεις καρδιά και νου και ξέρεις όλο τον κόσμο που δεν αντιστρέφεται σε μάταιους καθρέφτες. Με την αγάπη μου Ρένος.

Σημείωση : Στην Τοπόλια Φωκίδας έκανε το αγροτικό της ιατρείο. Τα Τετράμηνα ήταν λογοτεχνικό περιοδικό που εξέδιδε ο φίλος φαρμακοποιός, συλλέκτης και μελετητής νομισμάτων Δρόσος Κραβαρτόγιαννος και του οποίου την επιμέλεια ύλης είχε για χρόνια ο Ρένος Αποστολίδης. 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΡΑΚΛΗΣ Ομότ. καθηγητής Λαογραφίας Παν/μίου Αθηνών

ΛΕΞΗΜΑ ΜΠΑΜΠΗΣ ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ

ΤΕΤΡΑΜΗΝΑ ΔΡΟΣΟΣ ΚΡΑΒΑΡΤΟΓΙΑΝΝΟΣ